Sposób przygotowania:
Sernik z nutą mandarynki i piernika
Spód: Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować je na proszek. Przełożyć do miski i dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Margarynę pokroić w kostkę i dodać do rozdrobnionych herbatników. Rozetrzeć w palcach tworząc kruszonkę. Dno i boki tortownicy wysmarować masłem i wylepić ją herbatnikami i odłożyć do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Mandarynki obrać z skórki, podzielić na cząstki i przełożyć do blendera, zmiksować. Przełożyć do rondelka, dodać cukier brązowy. Postawić na ogień i zagotować, gotować około 20-30 minut aż płyn zmniejszy swoją objętość o wiecej niż połowę. Zdjąć z ognia i ostudzić zupełnie. Składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. W między czasie ser zmielić dwukrotnie. Białka oddzielić do żółtek. Żółtak utrzeć do białości z cukrem. Następnie cały czas mieszając mikserem dodawać po jednej łyżce ser, a następnie po łyżce dodawać jogurt. Następnie dodać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać mikserem. Na koniec po łyżce dodawać mus mandarynkowy, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać ją z masą serową. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 15 minutach zmniejszyć do 160 i piec jeszcze około 50-60 minut. Zostawić w piekarniku aż do ostygnięcia. Następnie przełożyć do lodówki. Dekoracja: Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i zagotować. W między czasie wyszorowane mandarynki pokroić na plasterki. Przełożyć do syropu i gotować około 15 minut. Wyjąć z syropu i ostudzić, następnie ulożyć na serniku. Smacznego!