SUPERPRZEPIS

Sernik z rabarbarem

  • 1
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Sernik z rabarbarem

Świetne połączenie kwaskowatego rabarbaru z sernikiem, pianką i chrupiącą kruszonką. Nie można się mu oprzeć.

Składniki:

Sernik z rabarbarem

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie odrobina śmietany

Sernik:

 

Pianka:

  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • kisiel np. poziomkowy
  • 500g rabarbaru

Sposób przygotowania:

Sernik z rabarbarem

Ciasto kruche:

Sernik z rabarbarem
Biały ser zmielić w maszynce 2-3 razy

Wszystkie składniki posiekać i zagnieść szybko gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać śmietanę. Schłodzić ok. 1 godz. w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 2/3 ciasta, nakłuć widelcem. Ser zmielić 2-3 razy.

Masa serowa:

Sernik z rabarbarem
Masę serową wyłożyć równą warstwą na spodzie z kruchego ciasta

Do miski przełożyć masło i cukier puder, zmiksować, dodać jajko i twaróg, zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać proszek budyniowy. Utartą masę wyłożyć na kruche ciasto.

Rabarbar

Sernik z rabarbarem
Pokrojony rabarbar rozsypać na masie twarogowej

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1-1,5 cm kostkę, rozsypać na masie serowej.

Pianka

Sernik z rabarbarem
Białka ubić z dodatkiem cukru i kisielu np. poziomkowego

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy piana będzie lśniąca i sztywna, dodać kisiel. Piankę z białek wyłożyć na rabarbar, wyrównać.

Pieczenie:

Sernik z rabarbarem
Resztę ciasta kruchego równomiernie rozsypać na piance z białek

Na piankę z białek równomiernie rozsypać poskubane ciasto kruche. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.