Sposób przygotowania:
Sernik z rabarbaremCiasto kruche:
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść szybko gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać śmietanę. Schłodzić ok. 1 godz. w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 2/3 ciasta, nakłuć widelcem. Ser zmielić 2-3 razy.
Masa serowa:
Do miski przełożyć masło i cukier puder, zmiksować, dodać jajko i twaróg, zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać proszek budyniowy. Utartą masę wyłożyć na kruche ciasto.
Rabarbar
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1-1,5 cm kostkę, rozsypać na masie serowej.
Pianka
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy piana będzie lśniąca i sztywna, dodać kisiel. Piankę z białek wyłożyć na rabarbar, wyrównać.
Pieczenie:
Na piankę z białek równomiernie rozsypać poskubane ciasto kruche. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
weronikaS