Sposób przygotowania:
Sernik z rabarbaremSPÓD:
Herbatniki rozdrobnić na piasek. Masło rozpuścić i zalać gorącym herbatniki. Dodać cynamon i wymieszać, aż wszystko będzie mokre. Wylepić dno formy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki.
RABARBAROWA MASA:
Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier i sok z czarnych porzeczek. Podgrzewać na małym ogniu. Gotować, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Odstawić.
ETAP 3:
Żółtka utrzeć do białości i wlać do jeszcze ciepłego rabarbaru. Postawić na mały ogień i podgrzewać, aż masa zgęstnieje i będzie bardzo gorąca. Nie gotować. Odlać 1/3 szklanki tego kremu.
MASA SERNIKOWA:
Ser zmiksować z cukrem i jajkiem. Dodać przestudzony krem rabarbarowy i wszystko dokładnie połączyć.
ETAP 5:
Gotową masę sernikową wyłożyć na wyciągnięty spód z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i po 5minutach zmniejszyć temperaturę na 160*C. Piec około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
DEKORACJA:
Kiedy sernik ostygnie rozsmarować na wierzchu odłożony krem rabarbarowy. Rabarbar pokroić na ok 3 mm paseczki.
Wodę i cukier zagotować. Włożyć rabarbar do syropu na około 1 minutę. Wyciągnąć i osuszyć. Udekorować sernik. Wstawić do lodówki. Smacznego!