czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 983]

Sernik z rabarbarem i truskawkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Sernik jest pyszny, delikatny i nie za słodki, do tego chmurka orzeźwiającego musu owocowego.

Sernik z rabarbarem i truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z rabarbarem i truskawkami

 

  • Spód:
  • 200g herbatników,
  • 100g masła lub margaryny,
  • 30g gorzkiej czekolady.

 

  • Masa serowa:
  • 1kg półtłustego twarogu,
  • 100g białej czekolady,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki budyniu truskawkowego,
  • 250g cukru,
  • 70g masła lub margaryny,
  • 3 czubate łyżki śmietanki 30%,
  • 5 łodyg rabarbaru,
  • 100g truskawek,
  • czubata łyżka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Sernik z rabarbarem i truskawkami
1. Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm.2. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki mus. Ser zemleć, dodać cukier, jajka, proszek budyniowy oraz stopione, zimne masło. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać na blaszkę. Na wierzchu rozprowadzić mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy. Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90min w temp. 120st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Sernik przechowywać w lodówce.
Sernik z rabarbarem i truskawkami
Na przygotowany spód nałożyć 3/4 rabarbaru
Sernik z rabarbarem i truskawkami
Na spód wylać gotową masę serową oraz mus owocowy