Sposób przygotowania:
Sernik z rodzynkami
Przesianą mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę, cukier puder i żółtka; szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i wstawić na 60 minut do lodówki. Przygotować masę: masło utrzeć w misce z cukrem, dodając po żółtku. Ser zmielić, dodać do utartego masła i ucierać razem około 15 minut, aż do otrzymania jednolitej masy. Dodać mąkę ziemniaczaną, skórkę i sok z cytryny, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową oraz umyte i osaczone rodzynki. Wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i lekko wymieszać z masą. Wyjąc z lodówki 1 porcje ciasta, rozwałkować cienki placek i przenieść go na wysmarowaną tłuszczem brytfannę; podpiec na jasnozłoty kolor (około 10 minut). Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię i ułożyć w kratkę wałeczki z ciasta. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec 60 minut.