Sposób przygotowania:
Sernik z rosą 4
Ser zmielić, jajka+żółtka+cukier utrzeć, dodac do sera, wymieszac, dodac pozostale skladniki, blachę wylozyc pergaminem, potem ciastem (przepis poniżej), łącznie z bokami Wylac ser i piec 50minut. Na gorący położyć pianę ubitą z 6 bialek pozostalych od sera i ciasta Białka bardzo dobrze ubic i stopniowo dosypywac 1 szklanke cukru. Zapiec jeszcze 20 minut.
Ciasto: mikserem łączymy kolejno składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, margarynę - najlepiej uprzednio rozdrobnioną, zółtka i jajko oraz smalec - jest on po to aby ciasto było troszkę tłuściejsze i żeby zachowało dłużej świeżość.
Ciasto: mikserem łączymy kolejno składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, margarynę - najlepiej uprzednio rozdrobnioną, zółtka i jajko oraz smalec - jest on po to aby ciasto było troszkę tłuściejsze i żeby zachowało dłużej świeżość.
zewa
Do czego dajemy smalec, który jest w składnikach ?
Co zrobić z budyniem, który jest w składnikach ?
W jakiej temperaturze należy piec ?
Co zrobić ze składnikami na ciasto ?
zewa
evita0007
aj evi tu wiele nieścisłości jest buuuu :(
zewa
dokładnie cały przepis do poprawki, ale jak widać melisa nie ma zamiaru odpowiedzieć na pytania.
Pyza
Babciagramolka
melisa1993
a i jeszcze jedno, tak tak punkty są! a tyle ich mam ze najdrozsza nagrode moge dostac... jakbym dodawala przepisy dla glupich punktow to bym byle jakie przepisy dodawala, ale oczywiscie znajdzie sie ktos kto wie wszystko lepiej!
zewa
Te złośliwości proszę zostawić dla siebie i edytować przepis. Bo ktoś kto zechce upiec według tego przepisu sernik to faktycznie wyrzuci go do kosza i zmarnuje pieniądze na składniki.
paulisia_elk
kasiunia.1981
paulisia_elk
zewa
Pytanie było grzecznie zadane i zasadne co do przepisu, który jest bardzo nieścisły. a jak widać niegrzecznie odpowiedziała na nie melisa. Więc kto tu kogo ma w poważaniu ???
paulisia_elk
Nie powiedziałam że ktoś ma kogoś w poważaniu, tylko że dziewczyna ma przepis w poważaniu, a nie dziwie się,że się zdenerwowała jeżeli ktoś mówi jej od razu że dodaje przepisy tylko po to żeby zdobyć punkty, a nie ważne czy przepis jest dobry czy nie ...
zewa
Ja jako pierwsza zadałam do przepisu konkretne pytania i wypowiadam się teraz w swoim imieniu. Melisa bez obrażania się i złośliwego komentarza powinna odpowiedzieć na nie i byłoby po sprawie. Nie zaprzeczysz, że z takiego opisu ktoś kto jest początkującym w kuchni sernika nie zrobi ??? Według mnie konieczna jest edycja opisu i tyle.
paulisia_elk
No niestety początkujący i niedoświadczony w kuchni nie przebrnie przez ten przepis, autorka na pewno poprawi go jak tylko znajdzie na to czas. Myślę że Melisa nie zdenerwowała się za Twoje pytania, tylko za komentarze innych, a temu się wcale nie dziwie, no a odpowiedź padła już w nerwach ogólnie, nie każdy jest ostoją spokoju ;p
melisa1993
Pyza
paulisia_elk
też bym się zdenerwowała, gdyby ktoś mnie z góry osądzał, każdemu zdarza się pomieszać coś w przepisie, czasami dodajemy je w pośpiechu i tak wychodzi ... Także moim zdaniem wystarczy napisać że przepis jest nie dokładny, a nie z góry zakładać, że wszyscy robią to na odwal dla punktów
melisa1993
zewa generalnie do wiekszości moich przepisów miała zastrzeżenia... np przy sałatce warstwowej spytała dlaczego nie ma w niej przypraw... skoro majonez jest słony, cebula pikantna to po co przedobrzac jeszcze przyprawami? sałatka wtedy nie byłaby zjadliwa... przepis na sernik już poprawiam, mam nadzieje, że ZEWA bedzie tym uszczęśliwiona
i może zareagowałam nerwowo, ale po dlugiej nieobecnosci weszłam na portal i spotkaly mnie pretensje ze w ciagu 20minut nie odpowiadalam na komentarze, które były pisane minuta po minucie... no przepraszam ale ja tez mam swoje zycie ktore nie opiera sie tylko na tym portalu Zewa, troche wyrozumialosci a nie zarozumialosci
zewa
Nie wiem czy zauważyłaś ale po to jest opcja komentarzy aby je zadawać. I stąd były moje pytania odnośnie tego sernika jak i np. sałatki. Nie wiem dlaczego wiele osób, między innym Ty uważają jakiekolwiek pytanie z atak czy złośliwość. Czytam przepis i jeśli coś mi nie pasuje lub mam wątpliwości to po prostu pytam. Przecież nie będę pisać : " przepraszam bardzo za pytanie i to nie jest złośliwe z mojej strony ". A że przeglądałam Twoje przepisy to chyba po to są wstawiane aby mieć do nich wgląd, tak samo każdy ma prawo zajrzeć do moich i jeśli tego przepis wymaga komentować w dobrą czy też złą stronę. A co do zarozumiałości to raczej nie ja pokazałam zarozumiałość a Ty swoim komentarzem wczoraj. To tyle.
melisa1993
i owszem twoje pytania co do przepisu byly OK ale to co zaszlo pozniej juz nie... co kilka minut dodawałaś kolejne komentarze z pretensjami do mnie, że nie odpisuję a nawet nie sprawdziłaś czy jestem online czy offline... następnym razem radzę pomyśleć zanim się coś napisze...
melisa1993