Sposób przygotowania:
Sernik z serków homo
Ciasto: Ze wszystkich składników zagniatam ciasto. Jeśli nie będzie chciało się zlepić dodaję śmietanę lub białko. Dzielę na dwie części, jedną wykładam na spodzie blachy, nakłuwam widelcem i wkładam do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta wkładam do zamrażarki.
Masa: Ubijam pianę z białek z połową cukru i małą szczyptą soli. Masło, pozostały cukier i żółtka ucieram na gładką masę, dodaję mąkę ziemniaczaną i serki homogenizowane, dokładnie mieszam. Na koniec dodaję pianę z białek, delikatnie mieszam z masą. Wylewam na podpieczone jasne ciasto, na wierzch ścieram na tarce ciemne ciasto. Piekę 60 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku. Wyłączam po godzinie piekarnik i bez otwierania zostawiam jeszcze na 50 minut, by się dopiekło.
Masa: Ubijam pianę z białek z połową cukru i małą szczyptą soli. Masło, pozostały cukier i żółtka ucieram na gładką masę, dodaję mąkę ziemniaczaną i serki homogenizowane, dokładnie mieszam. Na koniec dodaję pianę z białek, delikatnie mieszam z masą. Wylewam na podpieczone jasne ciasto, na wierzch ścieram na tarce ciemne ciasto. Piekę 60 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku. Wyłączam po godzinie piekarnik i bez otwierania zostawiam jeszcze na 50 minut, by się dopiekło.