Sposób przygotowania:
Sernik z ziemniakami
Ciasto: margarynę i masło posiekać razem z przesianą mąką. Dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: ziemniaki ugotować, ostudzić, zemleć razem z serem w maszynce do mielenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z masą serową. Białka jajek ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową.
Ciasto podzielić na dwie różnej wielkości części. Większą część ciasta rozwałkować, włożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do gorącego piekarnika, lekko podpiec.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć kratkę z paseczków z reszty ciasta. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika, piec na złoty kolor.
Uwaga: smak sernika można zmienić dodając do masy serowej rodzynki, płatki migdałowe i kakao.
Masa serowa: ziemniaki ugotować, ostudzić, zemleć razem z serem w maszynce do mielenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z masą serową. Białka jajek ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową.
Ciasto podzielić na dwie różnej wielkości części. Większą część ciasta rozwałkować, włożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do gorącego piekarnika, lekko podpiec.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć kratkę z paseczków z reszty ciasta. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika, piec na złoty kolor.
Uwaga: smak sernika można zmienić dodając do masy serowej rodzynki, płatki migdałowe i kakao.