czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wilgotny sernik w owocowej wersji. Polubią go nawet Ci, którzy nie przepadają za sernikami.

Sernik ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik ze śliwkami

 

 

  • Masa:
  • 75 dag twarogu półtłustego,
  • 4 jajka,
  • 20 dag cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego,
  • 1/2 kg śliwek węgierek.

 

Sposób przygotowania:

Sernik ze śliwkami
1. Ze składników zagnieść kruche ciasto, uformować, kulę, owinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz. następnie wyłożyć na dno tortownicy o śr. 27 cm (może być mniejsza, bo ciasto wyszło dość niskie), nakłuć widelcem i piec 10-15 min w temp. 200st. 2. Twaróg zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do twarogu. Delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę oraz proszek budyniowy. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie. 3. Śmietankę zagotować z pudrem, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Ostudzić i mocno schłodzić. Ubić, udekorować wierzch ciasta.
Sernik ze śliwkami
Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione śliwki
Sernik ze śliwkami
Śliwki zalewamy przygotowaną masą serową