Sernik ziemniaczany

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To sernik ,który moja mama robiła na święta.Z rodzynkami i lukrem był dla nas nie lada przysmakiem.

Sernik ziemniaczany

Składniki:

Sernik ziemniaczany

 

  • Kruchy spód:
  • 3szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 0,5szklanki cukru
  • 10dkg.margaryny
  • 5-6łyżek kwaśnej śmietany
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa serowa:
  • 60dkg.twarogu
  • 30dkg.gotowanych ziemniaków
  • 30dkg.cukru
  • 5 jaj
  • otarta skórka z dwóch cytryn
  • rodzynki

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik ziemniaczany
Kruchy spód:mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
i posiekać z tłuszczem.Grudki powinny być wielkości ziarenka ryżu.Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości,dodać do posiekanej mąki.Następnie dodać śmietanę i zagnieść ciasto.Ciasto odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.Następnie podzielić je na dwie części.Jedną część rozwałkować i dać na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blachę,a drugą część ciasta zostawić na wierzch sernika.

Masa serowa:twaróg z ziemniakami przepuścić przez maszynkę o bardzo drobnych oczkach.Dodać cukier i kolejno po jednym żółtku.Następnie dodać skórkę z cytryny i rodzynki.Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
Masę serową dać na blaszkę wyłożoną ciastem.Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać paski.Układać na cieście skośnie w kratkę.Piec około godziny w tem.180stopni.Polukrować lub oblać czekoladą.