Sernik „złoty” z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: margarynę posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię spo

Sernik „złoty” z brzoskwiniami

Składniki:

Sernik „złoty” z brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

Sernik „złoty” z brzoskwiniami
Ciasto: margarynę posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię spożywczą. Jedną część włożyć na 1 godzinę do zamrażalnika, drugą część włożyć do lodówki na 30 minut, a następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę.

Masa serowa: ser zemleć dwa razy w maszynce do mielenia. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Zmielony ser rozetrzeć z kwaśną śmietaną, dodać do ubitych białek. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Brzoskwinie osączyć, pokroić w kostkę, dodać do masy serowej, wymieszać.

Na surowe ciasto w blaszce wyłożyć masę serową z brzoskwiniami. Na wierzch zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika.

Piekarnik nagrzać do 180-200°C Ciasto piec na złoty kolor około 50-60 minut.