Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1421]

Sernik żurawinowy Danusi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczny i smaczny sernik z żurawiną i skórką pomarańczową.

Sernik żurawinowy Danusi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik żurawinowy Danusi

 

  • twaróg mielony - 1 kg ( wiaderko)
  • jajka - 7 szt
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • cukier puder - 1 szkl
  • kasza manna - 1,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki
  • żurawina suszona -110 g
  • tłuszcz do formy
  • sól - 1 szczypta
  • mąka do obsypania żurawiny
  • cukier puder - 2 łyżki do obsypania
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik żurawinowy Danusi
Suszoną żurawinę wsypać do garnuszka, zalać ciepłą wodą, odstawić na kilka minut do namoczenia. Następnie odsączyć żurawinę na cedzaku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na puch, dodać cukier puder i cukier waniliowy, dalej ucierać. Do utartych żółtek, dodawać po łyżce twarogu z wiaderka, skórkę pomarańczową i obtoczoną w mące żurawinę, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać.



Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 65 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a sernik pozostawić jeszcze przez 35 minut.



Ostudzony sernik posypać cukrem pudrem.
Sernik żurawinowy Danusi
Z podanych składników została przygotowana masa serowa dodano do masy skórkę pomarańczową
Sernik żurawinowy Danusi
Żurawina została przesypana do garnuszka zalana ciepłą wodą do namoczenia
Sernik żurawinowy Danusi
Masa serowa została przelana do wysmarowanej tłuszczem tortownicy
Sernik żurawinowy Danusi
Sernik został upieczony ostudzony i obsypany cukrem pudrem