basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Sernik5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto pracochłonne ale efekt znakomity

Sernik5

Składniki:

Sernik5

 

  • Ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1,2 kg sera białego
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 8 żółtek+piana z 8 białek
  • 1 margaryna
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 olejek cytrynowy
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Sernik5
Ciasto wyrobić z podanych składników, podzielić na dwie równe kule i wstawić do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem dodając na przemian żółtka i ser. Ucierać masę serową na puch. Potem dodać budyń, wymieszać dokładnie i na końcu dodać pianę ubitą i bakalie i delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą wyłożyć 1 kulę ciasta wylepiając blachę.Na to położyć masę serową i na wierzch zetrzeć na tarce drugą kulę ciasta.Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.