Sposób przygotowania:
Sernikobrownie z musem truskawkowym
1. Masło i połamaną na kawałki czekoladę stopić na parze, dodać cukier, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Ostrożnie po kolei wbijać jajka, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Płatki migdałowe zmielić w blenderze na pył, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. 2. Połamaną na kawałki gorzką i mleczną czekoladę stopić na parze. Białą czekoladę również osobno stopić na parze. Obie masy przestudzić. Twaróg zmielić, następnie utrzeć z cukrem i mąką na gładką masę. Wbić kolejno jajka, dodać nasiona z laski wanilii, dobrze utrzeć. Masę podzielić na pół, do jednej dodać stopioną, zimną białą czekoladę, a do drugiej również stopiona i zimną ciemną czekoladę. Na ciasto na blasze wyłożyć ciemną czekoladę, następnie jasną. 3. Oczyszczone truskawki zasypać cukrem, odstawić na 5minut, po czym zmiksować blenderem. Dwie łyżki masy odłożyć i zmieszać z mąką. Resztę musu truskawkowego przełożyć do garnka, podgrzać. Dodać rozrobioną w musie mąkę, stale mieszając, zagotować. Kłaść łyżeczką na ciasto, delikatnie wymieszać łyżeczką, lekko wciskając mus w ciasto i tworząc fantazyjne wzorki. Piec ok. 55min w temp. 170st. Następnie pozostawić ciasto na 10min w wyłączonym piekarniku. Ostudzić. Przechowywać w lodówce.
KasiaJulcia
czekoladka_m