Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Sernikowa Fantazja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny i kolorowy serniczek

Sernikowa Fantazja Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernikowa Fantazja

 

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 dkg masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 1/2 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 50 ml ajerkoniaku
  • 50 ml syropu malinowego
  • sok z pół cytryny

Sposób przygotowania:

Sernikowa Fantazja
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i kakao.Dodać masło o temperaturze pokojowej i jajko.Składniki zagnieść na gładkie ciasto.Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wykleić ciastem dno i boki do samej góry . Cukry ,żółtka i masło utrzeć utrzeć do białości. Twaróg rozgnieść widelcem i utrzeć z sokiem cytrynowym,budyniem,kaszą manną i połączyć z masą jajeczną.Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać drewniana łyżką z twarogiem. Masę serową podzielić na dwie części do jednej dodać syrop malinowy ,a do drugiej dodać ajerkoniak. Masę różową wyłożyć na spód , a na wierzch położyć białą masę z ajerkoniakiem . Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 60 minut.Można chwilę dłużej potrzymać w piekarniku, a potem wyłączyć i zostawić do ostygnięcia w piekarniku.
Sernikowa Fantazja
Na zdjęciu widoczny jest serniczek wyjęty z piekarnika
Sernikowa Fantazja
Na zdjęciu widoczny jest sernik w przekroju posypany cukrem pudrem