MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Sernikowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne muffinki o smaku sernika

Sernikowe muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernikowe muffinki

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 50 gram masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 gram tłustego twarogu
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego

Sposób przygotowania:

Sernikowe muffinki
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy imieszamy z jednym sparzonym jajkiem i połową szklanki mleka. Do mokrychskładników dodajemy składniki suche cały czas miksując masę. Serrozdrabniamy widelcem i dodajemy powoli do masy razem z dwoma pełnymiłyżkami budyniu śmietankowego. Kiedy masa jest już dobrze wymieszanaprzekładamy ją do formy na muffinki wypełnionej papilotkami (ok 16małych papilotek). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przezokoło kwadrans. Po schłodzeniu ze względu na zawartość sera białego przechowujemy muffinki w lodówce.
Sernikowe muffinki
Mleko dodajemy do jajka
Sernikowe muffinki
rozpuszczone masło i jajko miksujemy
Sernikowe muffinki
Dodajemy cukier ktory krzepi
Sernikowe muffinki
mąkę i proszek do pieczenia