nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Sernikowy murzynek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciasto na codzień, które nie wymaga wielkiego nakładu pracy.

Sernikowy murzynek

Składniki:

Sernikowy murzynek

 

  • CIASTO:
  • 1 szkl. mąki
  • 2 całe jajka
  • 125 g margaryny Palma
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao prawdziwego
  • 3-4 łyżki wody
  • 1/2 olejku migdałowego

 

  • MASA SEROWA:
  • 500 g sera Emilki
  • 2 jajka
  • ok. 1/3 szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1 budyń waniliowy

 

  • Owoce : gruszki, brzoskwinie, morele, jagody lub inne

Sposób przygotowania:

Sernikowy murzynek
1. Przygotowujemy kwadratową tortownicę 24x24 cm. Smarujemy ją tłuszczem, 2. Do garnka wrzucamy miękką margarynę i wlewamy wodę. Stawiamy na gaz (najmniejszy ogień). Roztapiamy. Po chwili wsypujemy cukier i kakao, dokładnie mieszamy. Z palnika ściągamy w momencie, gdy margaryna się rozpuści, a składniki połączą. Studzimy. 3. Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy je do ostudzonej masy,a z białek ubijamy pianę. 4. Miksujemy masę z żółtkami i olejkiem, następnie stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie, łyżką, mieszamy gotową masę z pianą. Wylewamy do formy. 5. Żółtka oddzielamy od białek. Wrzucamy do wysokiego naczynia i dodajemy ser. Ucieramy mikserem razem z cukrami. Dodajemy olejek i budyń. Białka ubijamy na pianę. Delikatnie łączymy z masą serową, którą następnie wykłądamy łyżeczką na ciasto serowe. Na wierzchu układamy owoce. 6. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni ok. 45 minut. Wierzch blaszki przykrywamy papierem do pieczenia, by chronić owoce przed nadmiernym działaniem temperatury.