misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Sernikowy przekładaniec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zimny przekładaniec na gorące dni.

Sernikowy przekładaniec

Składniki:

Sernikowy przekładaniec

 

  • 4 jajka
  • op. cukru waniliowego
  • 2 duże op. serka hohog.waniliowego
  • aromat migdałowy
  • 2 łyżki żelatyny
  • łyżka rodzynek
  • 5 łyzek ajerkoniaku
  • 2 paczki biszkoptów

 

  • Na poncz
  • łyżka kawy rozpuszczalnej sypkiej
  • szklanka wody
  • 2 łyżki cukru

 

  • Do dekoracji
  • opakowanie polewy czekoladowej
  • kubek bitej śmietany

Sposób przygotowania:

Sernikowy przekładaniec
Kawę i cukier rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.Żelatynęrozpuścić w 3 łyżkachprzegotowanej wody.Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym,dodać serki homo.i olejek migdałowy, wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową, przestudzoną żelatyną i alkoholem.Dodać rodzynki , wymieszać.
Tortownicę wyłożyć pergaminem,biszkopty moczone w kawie ścisło układać na jej dnie. Wylać 1/4 masy, ułożyć drugą warstwę biszkoptów,przykryć 2/4 masy, wtykając gdzieniegdzie po biszkopcie, wyłożyć ostatnią warstwę biszkoptów, wierch posmarować pozostałą masą. Wstawić ciasto do lodówki.Oziębione wyjąć z lodówkiz tortownicy, oblać polewą czekoladową, udekorować bitą śmietaną.