SUPERPRZEPIS

Seromak łaciaty

  • 3
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Seromak łaciaty Więcej zdjęć (5)

Seromak to połączenie dwóch pysznych ciast, makowca i serowca. Polecam taką wersję, ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne !

Składniki:

Seromak łaciaty

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego
  • 5 jajek
  • budyń śmietankowy bez cukru
  • 18 dag masła lub Kasi
  • 15 dag cukru pudru

 

 

  • masa makowa
  • puszka masy makowej 850 g
  • 6 łyżek mąki
  • 5 jajek
  • ¼ szklanka cukru
  • 15 dag masła lub Kasi

 

  • Na spód herbatniki ( 20 sztuk)

 

Sposób przygotowania:

Seromak łaciaty
Masa serowa: Kasię miksuję z cukrem , stale ucierając dodaję po jednym żółtku . Do ubitego dodaję po łyżce sera i nadal ubijam , na koniec , ubijając wsypuję budyń. Białka ubijam ze szczyptą soli i łączę z masą serową .

Masa makowa: Żółtka ubijam z cukrem pudrem, dodaję rozpuszczoną i ostudzoną Kasię , następnie porcjami mak i mąkę . Na koniec ubijam białka i mieszam z masą makową.

Spód blaszki (35 x 24 cm)wykładam papierem do pieczenia, układam herbatniki , wlewam naprzemiennie masy, raz makowa, raz serowa, do wyczerpania . Masy są półpłynne, takie mają być.

Piekę godzinę w 180 st. C Gorące ciasto posypuje wiórkami czekolady. Zostawiam do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.

Można po wystudzeniu zrobić polewę. Kroić dopiero całkiem zimny.
Seromak łaciaty
Kasię miksuję z cukrem , stale ucierając dodaję po jednym żółtku . Do ubitego dodaję po łyżce sera i nadal ubijam
Seromak łaciaty
Żółtka ubijam z cukrem pudrem, dodaję rozpuszczoną i ostudzoną Kasię , następnie porcjami mak i mąkę .
Seromak łaciaty
Spód blaszki (35 x 24 cm)wykładam papierem do pieczenia, układam herbatniki ,
Seromak łaciaty
Gorące ciasto posypuje wiórkami czekolady. Zostawiam do wystudzenia