misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Seromak na kruchym spodzie

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 21

Ciasto jest bardzo smaczne i efektownie wygląda.

Seromak na kruchym spodzie

Składniki:

Seromak na kruchym spodzie

 

 

  • Masa serowa :
  • 60 - 70 dkg sera
  • 4 jajka
  • 10 dkg margaryny
  • 25 dkg cukru- kto lubi słodko może dać więcej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka budyniu smietankowego
  • 1 łyżka kaszki manny
  • zapach pomarańczowy daję ,bo rodzynków u mnie nie chcą

 

  • Masa makowa:
  • 1 gotowa puszka maku z bakaliami
  • 1 łyżka kaszki manny

Sposób przygotowania:

Seromak na kruchym spodzie
Wykonujemy ciasto zagniatając wszystkie składniki dość szybko i wkładamy do lodówki.
Następnie przygotowujemy ser miksując również wszystkie składniki na gładką masę.
Wyjmujemy mak z puszki ,dodajemy łyżkę kaszki manny i mieszamy . Kaszka pobierze płyn z maku i ładnie zespoli masę.
Wyjmujemy z lodówki ciasto , rozwałkowujemy kładąc na blachę z papierem . Zostawiamy trochę ciasta na zrobienie wałeczków na wierzch. Następnie układamy na przemian paski sera i paski maku po ukosie a na wierzchu kładziemy cieniutkie wałeczki na styku sera z makiem ( to tylko dla efektu)
Ja się pomyliłam i wałeczki dałam na ciasto w związku z tym nie widać ich na wierzchu.
Ciasto pieczemy 50- 60 minut w zależności od pieca w 180*C
Część ciasta polałam lukrem cytrynowyn a część dla tych co nie lubią została czysta..