iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Serowa rolada na słono

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczna biszkoptowa rolada posmarowana białym serem jest doskonałą kolacja dla całej rodziny.

Serowa rolada na słono Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowa rolada na słono

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po szczypcie soli, pieprzu, chili i bazylii
  • Farsz:
  • 25 dag białego sera
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • kawałeczek zielonego ogórka
  • 1 mały pomidor
  • 3-4 rzodkiewki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • gęsta śmietana

Sposób przygotowania:

Serowa rolada na słono
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli do ubitych białek dodać koncentrat oraz resztę przypraw, delikatnie wymieszać i dodać żółtka połączyć wszystko razem, a na koniec wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blaszkę (33 cm na 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, następnie równiutko rozsmarować je w formie.Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto góra do 5 min po upieczeniu od razu zwinąć jak roladę i zostawić do wystudzenia. Farsz:Ser zmiksować z dodatkiem jogurtu do gładkiego sera dodać pokrojonego w kostkę ogórka oraz pomidora, następnie pokrojony szczypior(wedle uznania) i rzodkiewkę, wymieszać i doprawić do smaku.Zimną roladę rozwinąć, zdjąć papier i posmarować serem, delikatnie zwinąć i odstawić na godzinę do lodówki po tym czasie wyjąć pokroić na porcje, każdą porcję udekorować kleksem z gęstej śmietany i dowolnie ozdobić np. pomidorkami.
Serowa rolada na słono
Do ubitych białek dodać koncentrat i przyprawy
Serowa rolada na słono
Przygotowane ciasto rozsmarować w formie
Serowa rolada na słono
Upieczoną roladę zwinąć do wystudzenia
Serowa rolada na słono
Na ciasto rozsmarować faarsz z sera i zwinąć