luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Serowe buleczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniale buleczki, ktore chetnie robie i zjadam.

Serowe buleczki

Składniki:

Serowe buleczki

 

  • 500 gram maki pszennej
  • 1 lyzeczka soli
  • 1/2 lyzeczki cukru
  • 20 gram swiezych drozdzy
  • 300 ml. mleka
  • 2 lyzki oleju
  • 250 gram startego sera Gouda
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Serowe buleczki
Make wsypac do miski, zrobic dolek, wlac do niego cieple mleko, pokruszyc do mleka drozdze, dodac cukier, podsypac troche maka i odstawic na 15 min. pod przykryciem w cieple miejsce. Po tym czasie dodac sol , olej i polowe startego sera i wyrobic ciasto. Odlozyc na 1 godzine do wyrosniecia. Wyrosniete cisto odgazowac, formowac male buleczki, ukladac je na blasze posmarowac rozbeltanym jajkiem i na kazda buleczke klasc troche startego sera.Odstawic na 20 min. do wyrosniecia. Wyrosniete buleczki piec na zloty kolor ok.10 min. w temp.200-220 stopni.