IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Serowe schabowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Udoskonalona wersja tradycyjnych schabowych.

Serowe schabowe

Składniki:

Serowe schabowe

 

  • 2 plastry schabu (o grubości ok. 1,5 cm) z kością i polędwicą
  • 2 łyżeczki sera President Creme de Bleu
  • 2 plastry nie wędzonego oscypka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • 4 marynowane papryczki chilli
  • 3 czarne oliwki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Serowe schabowe
Plastry schabu rozbijamy niezbyt cienko. Z jednej strony oprószamy pieprzem i solą, z drugiej smarujemy serkiem Creme de Bleu. Panierujemy kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej, oliwki kroimy w plasterki. Kotlety wkładamy na rozgrzany olej, smażymy 5 minut. Odwracamy, na każdy kotlet kładziemy plaster oscypka, oliwki i papryczki. Dosmażamy pod przykryciem kolejne 5 minut.
Podajemy z ziemniakami gotowanymi na parze oraz sałatką.