misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Serowe zawijańce

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Serowe zawijańce to drożdżówki z serem doskonale sprawdzą się jako słodkie drugie śniadanie do szkoły czy na uczelnię...

Serowe zawijańce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe zawijańce

 

 

  • Nadzienie:
  • 1 kg twarogu
  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • Otarta skórka z cytryny

 

  • Lukier:
  • Sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Ok. 150 g cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • Mąka do podsypania

 

Sposób przygotowania:

Serowe zawijańce
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól; całość mieszamy. Margarynę należy stopić. Do wrzącej margaryny wlewamy mleko (całość powinna być dość ciepła). Dodajemy żółtka, jajko, rozkruszone drożdże i całość mieszamy. Do płynu dodajemy 3 łyżki suchej mieszanki mąki z cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Składniki płynne wlewamy do mąki z cukrem oraz dodajemy esencję waniliową, najpierw mieszamy całość łyżką a później wyrabiamy dość gęste ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masa serowa: Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do tak przygotowanego sera dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Wyrośnięte ciasto przegniatamy i wałkujemy na stole podsypanym mąką w duży prostokąt o grubości ½ cm ( możemy wywałkować ciasto w dwóch porcjach). Masę serową smarujemy 2/3 ciasta wzdłuż dłuższego boku. Ciastem bez sera przykrywamy połowę ciasta z serem i na to nakładamy pozostałą część ciasta z serem. Dociskamy delikatnie i ostrym nożem kroimy paski o szerokości 3-4 cm. Bierzemy pasek i skręcamy końce w przeciwległą stronę. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wkładamy zawijańce do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor ok. 25 minut. Z soku z cytryny i esencji waniliowej oraz cukru pudru przygotowujemy lukier. Lukier powinien być płynny aby można było swobodnie nakładać go pędzelkiem na lekko przestudzone zawijańce ( nie powinien spływać). Odkładamy do całkowitego wystudzenia i stężenia lukru. SMACZNEGO!
Serowe zawijańce
ciasto wałkujemy na duży prostokąt ok.60x90 cm i wykładamy masę serową...
Serowe zawijańce
ciasto bez masy serowej nakładamy na połowę masy serowej...
Serowe zawijańce
składamy ciasto...ciasto z masa serową przekładamy na złożone juz ciasto...
Serowe zawijańce
formujemy z pociętych pasków ciasta spirale....