Sposób przygotowania:
Serowe zawijańce
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól; całość mieszamy. Margarynę należy stopić. Do wrzącej margaryny wlewamy mleko (całość powinna być dość ciepła). Dodajemy żółtka, jajko, rozkruszone drożdże i całość mieszamy. Do płynu dodajemy 3 łyżki suchej mieszanki mąki z cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Składniki płynne wlewamy do mąki z cukrem oraz dodajemy esencję waniliową, najpierw mieszamy całość łyżką a później wyrabiamy dość gęste ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masa serowa: Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do tak przygotowanego sera dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Wyrośnięte ciasto przegniatamy i wałkujemy na stole podsypanym mąką w duży prostokąt o grubości ½ cm ( możemy wywałkować ciasto w dwóch porcjach). Masę serową smarujemy 2/3 ciasta wzdłuż dłuższego boku. Ciastem bez sera przykrywamy połowę ciasta z serem i na to nakładamy pozostałą część ciasta z serem. Dociskamy delikatnie i ostrym nożem kroimy paski o szerokości 3-4 cm. Bierzemy pasek i skręcamy końce w przeciwległą stronę. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wkładamy zawijańce do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor ok. 25 minut. Z soku z cytryny i esencji waniliowej oraz cukru pudru przygotowujemy lukier. Lukier powinien być płynny aby można było swobodnie nakładać go pędzelkiem na lekko przestudzone zawijańce ( nie powinien spływać). Odkładamy do całkowitego wystudzenia i stężenia lukru. SMACZNEGO!
krystynamiszcz
weranda
Bardzo apetyczne -duzo sera .
kasia.malina
Rewelacyjne,AleDobre..