czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Serowiec z ryżem czekoladą i ciastem kaw

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ten przepis znalazłam w broszurce "Ciasta na stół".Jest wyśmienity i niepowtarzalny.Serdecznie go polecam.

Serowiec z ryżem czekoladą i ciastem kaw

Składniki:

Serowiec z ryżem czekoladą i ciastem kaw

 

  • Składniki:
  • Ciasto:

 

  • 2 szklanki mąki
  • 10 dkg masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

  • Masa:

 

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka cukru
  • 50 dkg twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat cytrynowy

 

  • Dodatkowo:

 

  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • puszka mleka skondensowanego
  • tabliczka czekolady
  • 1/2 szklanki ryżu preparowanego

Sposób przygotowania:

Serowiec z ryżem czekoladą i ciastem kaw
Przygotowanie:
Mąkę przesypać na stolnicę ,dodać miękkie masło i razem posiekać nożem.Następnie dodać cukier,jajko,śmietanę oraz proszek do pieczenia i wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części i do jednej dodać kawę i wszystkie części na godzinę włożyć do lodówki.

Ryż ugotować na mleku z dodatkiem połowa szklanki cukru i cukru waniliowego.Zółtka utrzeć z pozostałym cukrem i z odrobiną aromatu.Następnie dodać zmielony ser,budyń,wystudzony ryż oraz białka ubite na sztywną pianę i wszystko razem przemieszać.

Mleko w puszce gotować 3 godziny.Dno przygotowanej formy (25/30) wyłożyć jedną częścią jasnego ciasta i posmarować je dżemem.Następnie wyłożyć połowę masy serowej i przykryć ciastem kawowym.Na ciasto wylać wystudzone mleko z puszki,a na nie wyłożyć pozostałą masę serową i przykryć jasnym ciastem.

Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 o C.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną masła i polać wystudzone ciasto i posypać preparowanym ryżem - (dowolnie).