zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sezamowo kukurydziane skrzydełka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

smaczne chrupiące skrzydelka z ostrym dipem

Sezamowo kukurydziane skrzydełka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sezamowo kukurydziane skrzydełka

 

 

Sposób przygotowania:

Sezamowo kukurydziane skrzydełka
Skrzydełka umyć, przekroić w zgięciach a najcieńsze końcówki zamrozić i wykorzystać nap do zupy. Pokrojone skrzydełka włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę i dotować do miękkości, dodając w trakcie gotowania sól i pieprz. Gdy będą miękkie odcedzić i schłodzić. Płatki kukurydziane zmiksować, przesypać do miski, dodać sezam i przyprawy i wymieszać panierkę. Jajka wybić do osobnej miseczki, doprawić solą i rozbełtać, mąkę nasypać do innego naczynia. Gdy składniki do panierowania są przygotowane do małej miseczki przełożyć ketchup, dodać wodę, wsypać dip meksykański i dokładnie wymieszać a potem dip odstawić na kilka minut po czym można przełożyć go do małego i czystego naczynia. Na patelni rozgrzać olej, każdy kawałek skrzydełka obtaczać w mące, potem zanurzać w jajku i na koniec w panierce. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Skrzydełka można podać na obiad lub przekąskę.
Sezamowo kukurydziane skrzydełka
najpierw ugotować skrzydełka z włoszczyzną
Sezamowo kukurydziane skrzydełka
przygotowac panierkę, mąke i jajka do panierowania skrzydełek.
Sezamowo kukurydziane skrzydełka
potem panierować skrzydełka i smażyć na złoty kolor.