Sposób przygotowania:
Shrek - zupa - krem brokulowy
Brokula umyc, pokroic na male rózyczki, lodyge obrac ze skórki i pokroic w drobniutka kosteczke. Cebule, pietruszke i selera obrac, umyc i drobno pokroic. Czosnek obrac i przecisnac przez praske. Ser zetrzec na tarce. Bulion zagotowac, dodac lodyge brokula i cebule, vegete, papryke w proszku, pieprz i listek laurowy, gotowac na malym ogniu przez 10 minut. Obrac, umyc ziemniaki i pokroic w kosteczke, dodac do gotujacego sie bulionu. Po 5 minutach gotowania, dodajemy pozostale warzywa i gotujemy na malym ogniu do miekkosci, przez ok 15 minut. Tuz przed zakonczeniem gotowania dodajemy czosnek. Garnek zdejmujemy z panika, wszystko rozgrabniamy tluczkiem do ziemniaków lub za pomosca blendera. Wrzucamy starkowany zólty ser i make kukurydzianka, energicznie mieszamy, do polaczenia sie wszystkich skladników, ponownie wstawiamy na rozgrzany palnik, zagotowujemy i doprawiamy do smaku - ja dodalam jeszcze suszona bazylie i oregano, ale radze ostroznie, bo nie kazdemu moze smakowac. Mozna dodac wiecej sera lub maki kukurydzianej, która doskonale tutaj pasuje.
wedith1
Pyza
Sarenka
Dokladnie! :)))) Moje zupy sa zawsze bardzo geste, nie lubie szukac skladników lyzka :/. Krem wyszedl bardzo gesty, ale smakowal nam wszystkim, nawet moja córa dopominala sie o dodatkowa porcyjke dla niej.
Jojo
kasik12
msewka
luna