aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Skręcane paluchy z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Znakomita przekąska na spotkanie ze znajomymi

Skręcane paluchy z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Skręcane paluchy z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Skręcane paluchy z pieczarkami
Mąkę przesiać na stolnicę. Następnie dodać masło, żółtka i śmietaną. Wyrobić jednolite cisto i wstawić do lodówki na 2 godz. W tym czasie przygotować farsz: Pieczarki dokładnie umyć i obgotować w gorącej wodzie przez ok 5 min. Odsączyć, wystudzić i bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do pieczarek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na prostokąt. Na jedną połowę nałożyć cały farsz, następnie przykryć drugą połową. Boki dokładnie skleić i nożem kroić paski grubości ok 2 cm. Każdy skręcić w paluchy, posmarować jajkiem i przełożyć na blachę. Piec przez ok 25-30 min w temperaturze 200-220 C
Skręcane paluchy z pieczarkami
Skręcane paluchy z pieczarkami