zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Skrzydełka paprykowo pieczarkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

często robię skrzydełka, bo je po prostu uwielbiam

Skrzydełka paprykowo pieczarkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Skrzydełka paprykowo pieczarkowe

 

  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 10 cm kawałek pora
  • 4 duże dojrzałe pieczarki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
  • 3 suszone papryczki peperoncini
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 szczypty granulowanego czosnku
  • maggi do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szk bulionu warzywnego
  • 1/4 szk wody

Sposób przygotowania:

Skrzydełka paprykowo pieczarkowe
Pora umyć i pokroić w talarki, pieczarki i paprykę oczyścić i dość grubo pokroić. Skrzydełka umyć i poprzecinać w zgięciach ( te najcieńsze odłożyć ). Na patelnię wlać olej, wsypać słodką paprykę i chwilkę smażyć. Następnie wrzucić pokrojone skrzydełka i podsmażyć od czasu do czasu mieszając. Do podsmażonych skrzydełek wrzucić pokrojone składniki oraz dodać natkę i przyprawy i smażyć dalej jakieś 5 minut. Bulionem zalać zawartość patelni, przykryć pokrywką i dusić do miękkości skrzydełek. W miarę konieczności doprawić. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i zagęścić powstały sos po czym zagotować. Podawać np. z ugotowanym na sypko ryżem.
Skrzydełka paprykowo pieczarkowe
najpierw podsmażyć skrzydełka z papryką słodka
Skrzydełka paprykowo pieczarkowe
dodać pozostałe składniki podlać bulionem i dusić