bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Skrzydełka z węgierskim charakterem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Skrzydełka to mało doceniana część kurczaka a przeciez potrafi być taka pyszna

Skrzydełka z węgierskim charakterem

Składniki:

Skrzydełka z węgierskim charakterem

 

  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • łyzeczka papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka pasty węgierskiej
  • 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do skrzydełek kantucky
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
  • mielony pieprz
  • kilka gałązek świezego tymianku drobno posiekanego
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • 1,2 kg skrzydełek kurczaka (11szt)

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z węgierskim charakterem
Skrzydełka wypłukać, osuszyć. Składniki maranty mieszamy w misce, wkładamy skrzydełka, mieszamy z marynatą, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180st., blaszkę do pieczenia smarujemy olejem, skrzydełka przekładamy na blaszke, z wierzchu polewamy resztą marynaty z miski i skrapiamy oliwą i pieczemy ok 45 minut, w połowie przewracamy na drugą stronę.