Sposób przygotowania:
sląski obiad
1)ubijamy pierś kurczaka tak jak na schabowe następnie solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą jedną stronę,na to od brzegu kładziemy jeden kawałek z przeciętego na cztery kawałki ogórek,jeden kawałek z przeciętej na cztery kawałki kiełbasy, pół plastra cebuli, można dodać kawałek papryki czerwonej jak kto woli. Nałożone składniki zawijamy w rulon obwijamy nicią aby się nie rozpadły. gotowe rolady wkładamy do garnka i zalewamy letnią wodą, gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie,dodajemy sos pieczeniowy który rozrabiamy w szklance z wodą i wlewamy rozrobioną konzystencje do garnka całość gotować na małym ogniu przez ok.5 min
2)poszatkować główkę kapusty, następnie włożyć do garnka zalać wodą i gotować do miękkości następnie ją odcedzić.Bierzemy boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu aż się zrobią małe skwarki, zawartość całej naszej patelni w raz z tłuszczem który powstał z naszego boczku przelewamy do naszej kapusty dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,cukier,ocet,pieprz i wegettę, całość dokładnie wymieszać. Gdyby kapusta była za sucha można dodać dwie łyżki stopionego smalcu i raz jeszcze wymieszać.
3) kartofle ugotować i przecisnąć przez prasę, odłożyć do czasu wystygnięcia następnie przełożyć je do miski dzieląc całość na cztery części, ćwiartkę masy wyjąć i odłożyć na bok. W wolne miejsce po ćwiartce ziemniaków wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków znów była równa,następnie dodajemy wcześniej wyjętą ćwiartkę w raz z jednym jajem, ugniatamy do czasu jednolitej masy. Następnie z masy odrywamy kawałek w zależności jakie chcemy mieć kluseczki i formujemy kluskę a następnie robimy w niej mały dołek małym palcem ( nie na wylot :) ).Kluski wrzucać do osolonej, wrzącej wody .Gotować około 3 minut. Wyjąć, odcedzić przełożyć do osobnej miseczki i polać odrobiną oleju aby się nie pozlepiały. Nałożyć na talerz z rolada i kapustą i polać gotowym sosem smacznego:)
2)poszatkować główkę kapusty, następnie włożyć do garnka zalać wodą i gotować do miękkości następnie ją odcedzić.Bierzemy boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu aż się zrobią małe skwarki, zawartość całej naszej patelni w raz z tłuszczem który powstał z naszego boczku przelewamy do naszej kapusty dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,cukier,ocet,pieprz i wegettę, całość dokładnie wymieszać. Gdyby kapusta była za sucha można dodać dwie łyżki stopionego smalcu i raz jeszcze wymieszać.
3) kartofle ugotować i przecisnąć przez prasę, odłożyć do czasu wystygnięcia następnie przełożyć je do miski dzieląc całość na cztery części, ćwiartkę masy wyjąć i odłożyć na bok. W wolne miejsce po ćwiartce ziemniaków wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków znów była równa,następnie dodajemy wcześniej wyjętą ćwiartkę w raz z jednym jajem, ugniatamy do czasu jednolitej masy. Następnie z masy odrywamy kawałek w zależności jakie chcemy mieć kluseczki i formujemy kluskę a następnie robimy w niej mały dołek małym palcem ( nie na wylot :) ).Kluski wrzucać do osolonej, wrzącej wody .Gotować około 3 minut. Wyjąć, odcedzić przełożyć do osobnej miseczki i polać odrobiną oleju aby się nie pozlepiały. Nałożyć na talerz z rolada i kapustą i polać gotowym sosem smacznego:)
robertjankopp