cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Wigilia w trzech odsłonach

Śląskie makówki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wigilia regionalna

Śląskie makówki

Składniki:

Śląskie makówki

 

  • 20 dag maku
  • bułki zwykłe lub maślane
  • bakalie (rodzynki, migdały w płatkach)
  • 2 łyżeczki cukru
  • szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Śląskie makówki
Mak zmielić kilka razy. Na Śląsku w okresie świątecznym można korzystać z pomocy piekarni. W domu można użyć młynka do mielenia kawy.

Mleko gotujemy razem z cukrem, dodajemy mak i bakalie. Na spód głębokiego naczynia kładziemy pokrojone na dość grube kromki bułki, zalewamy schłodzonym mlekiem z makiem i bakaliami, znów przekładamy bułkami i kolejną warstwą mleczno-makową,. Na koniec ozdabiamy kokosem i bakaliami.

Tagi:

bakalie mak