Sposób przygotowania:
Śląskie Rolady Wołowe
► Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem, uformować owalne plastry i ułożyć jeden obok drugiego, każdy rozbity kawałek, posolić, popieprzyć i posmarować z jednej strony lekko musztardą. Na tak przygotowane mięso położyć, pokrojony w kostkę boczek, kielbasę, cebulę i ogórek. ► Ponad nadzieniem założyć dłuższe brzegi mięsa, zwińąć w rolady, obwiązać białą bawełnianą nicią i z wierzchu oprószyć papryką. W garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim rolady, gdy się zrumienią podlewać od czasu do czasu wodą, pod koniec duszenia dodać pokrojone pieczarki i dusić do miękkości. Gdy rolady są miękkie, wyjąć na talerz i zdjąć nitki. ► Mąkę rozrobić w zimnej wodzie, wlać do sosu i pogotować aż sosik zgęstnieje, teraz sos doprawić gęstą śmietaną i posypać posiekanym koprem. Podawać z śląskimi kluskami i czerwoną kapustą.