Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Śląskie z karkówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kluseczki śląskie z karkówką, królują często na naszym stole

Śląskie z karkówką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śląskie z karkówką

 

Sposób przygotowania:

Śląskie z karkówką
Ziemniaki obrać, opłukać,zalać wodą, posolić, ugotować. Ugotowane ziemniaki odcedzić, ostudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać szczyptę soli, jajko, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować długi wałek, pokroić na mniejsze kawałeczki. Każdy kawałek uformować okrągłe kluseczki z dziurką. Kluski gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Gdy kluski wypłyną na wierzch, jeszcze trochę pogotować. Wybierać kluski łyżką cedzakową na talerze. KARKÓWKA: Plastry karkówki obsypać solą i pieprzem, obtaczać w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, dusić do miękkości. Kluski śląskie podawać z karkówką w sosie
Śląskie z karkówką
Z podanych składników na ciasto, zostało zagniecione ciasto ziemniaczane
Śląskie z karkówką
Z ciasta ziemniaczanego formujemy kluski śląskie, z dziurką
Śląskie z karkówką
Karkówka oprószona przyprawami, mąką, została usmażona na rozgrzanym tłuszczu