Sposób przygotowania:
Śląskie z karkówką
Ziemniaki obrać, opłukać,zalać wodą, posolić, ugotować. Ugotowane ziemniaki odcedzić, ostudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać szczyptę soli, jajko, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować długi wałek, pokroić na mniejsze kawałeczki. Każdy kawałek uformować okrągłe kluseczki z dziurką. Kluski gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Gdy kluski wypłyną na wierzch, jeszcze trochę pogotować. Wybierać kluski łyżką cedzakową na talerze. KARKÓWKA: Plastry karkówki obsypać solą i pieprzem, obtaczać w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, dusić do miękkości. Kluski śląskie podawać z karkówką w sosie