Śledź imbirowo-balsamiczny

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śledzie imbirowo-balsamiczne są bardzo aromatyczne. Polecam na świąteczny stół. Najlepsze są po kilku dniach marynowania.

Śledź imbirowo-balsamiczny

Składniki:

Śledź imbirowo-balsamiczny

 

  • 4 płaty śledziowe matiasy
  • 2 cebule cukrowe
  • 3 łyżki przyprawy arabskiej (mieszanka)
  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 6 łyżek octu winnego
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżka dobrej musztardy
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 5 liści laurowych

 

Sposób przygotowania:

Śledź imbirowo-balsamiczny

Matiasy jeśli są bardzo słone wymoczyć w wodzie z mlekiem. w zależności od potrzeb od pół godz. do kilku godzin.Wylać zalewę, wypłukać śledzie, pokroić na porcje. Przygotować duży słoik. Obrać i pokroić drobno cebulę i imbir. W rondelku podgrzać na sucho przyprawę i imbir ymieszać, dodać 2 rodzaje octu i musztardę, liście laurowe oraz miód. Wymieszać. Chwilę odparować ocet, wymieszać odstawić z ognia. Na dno słoika wrzucać po kolei trochę cebuli, kilka kawałków śledzia - zalewać marynatą z liśćmi laurowymi, znowu wkładać cebulę, śledzie, marynatę. Na koniec zakręcić słoik, wymieszać zawartość, odkręcić przykrywkę, wlać 4 łyżki oliwy, zakręcić ponownie, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 14 godziny. Śledzie można trzymać w takiej marynacie przez 1 do 1,5 mieś. Od czasu do czasu trzeba wymieszać zawartość słoika.