pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Śledź solony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

śledzik z pieca dla smakoszy

Śledź solony Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledź solony

 

 

Sposób przygotowania:

Śledź solony
Całego solonego śledzia moczymy 24h w wodzie. Następnie osuszamy i kroimy na 3-4 części. Kolendrę, gorczycę, jałowiec oraz ziele angielskie ucieramy w moździerzu i zalewamy olejem. Cebulę kroimy w piórka. Układamy śledzie w miseczce, zalewamy je olejem wymieszanym z przyprawami (powinna być taka ilość oleju aby przykryła śledzie) i posypujemy cebulą. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Po tym czasie miseczkę wstawiamy do nagrzanego pieca (może być piekarnik) i trzymamy ok. 10 minut (śledzie powinny być co najwyżej letnie). Wyjmujemy i śledzie są gotowe do spożycia.
Śledź solony
Śledź solony