Sposób przygotowania:
Śledź w cytrynie
Biała błonka jest gorzka,więc się jej pozbywamy i kroimy oczyszczoną skórkę w drobniutkie paseczki.Śledzie płuczemy z zalewy i moczymy w mleku/tak aby mleko pokrywało śledzie/ i odstawiamy na min.12h.Wyparzamy słoik(i).Na spód posypujemy warstwę pokrojonej skórki i wkładamy śledzia pokrojonego w 1-2cm kawałki i na zmianę przekładamy;skórka,śledź,cienki plasterek cytryny,ziele i tak aż do wypełnienia słoika.Ostatnia warstwa powinna kończyć się skórką.Na wierzch posypujemy odrobiną /szczypta,dwie/cukru.Zalewamy oliwą pod wieczko.Szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 2 dni,do góry denkiem w ciemnym miejscu.Po 24h można słoik odwrócić.Świetnie smakuje jako przekąska i jako danie wigilijne.