Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Śledź w garniturze.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Śledź w nowej odsłonie. Doskonała potrawa na sylwestrowe i karnawałowe przyjecie.

Śledź w garniturze.

Składniki:

Śledź w garniturze.

 

  • 6 filetów śledziowych matiasów
  • 3 – 4 łyżki zielonego groszku z puszki;
  • ½ szklanki octu z białego wina;
  • Sok z ½ cytryny;
  • 4 łyżeczki żelatyny;
  • 1 listek laurowy;
  • 3 – 4 ziarenka pieprzu;
  • 2 ziarenka ziela angielskiego;
  • ½ łyżeczki cukru; (do smaku);
  • 1 łyżeczka soli;
  • Kilka plasterków cytryny do dekoracji;

 

 

Sposób przygotowania:

Śledź w garniturze.
Ocet i sok z cytryny przelać do naczynia, dopełnić wodą tak, aby uzyskać 0,5 l płynu. Zagotować w rondelku z cukrem, solą i przyprawami. Namoczyć żelatynę i połączyć z wywarem. Wyjąć przyprawy. Naczynie (lub naczynia) opłukać wodą, na dno nalać kilka łyżek galaretki i wstawić do lodówki, by stężała. Matiasy opłukać, osuszyć, zwinąć w rulonik. Ułożyć śledzie w naczyniu na zastygniętej warstwie i udekorować zielonym groszkiem, cytryną, koperkiem. Zalać resztą galaretki. Uwaga: ja użyłam śledzi w occie i wymoczonych solonych. Oba rodzaje smakują znakomicie.

Tagi:

śledź ryba