Ambryll

Ambryll

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Śledź w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny śledź na wigilię i nie tylko

Śledź w oleju

Składniki:

Śledź w oleju

 

  • 1kg śledzi
  • 1 kg cebuli
  • 2 szklanki oleju
  • ½ szklanki octu
  • 0,5 łyżeczki wymieszanego pieprzu białego z czerwoną słodką papryką
  • łyżeczka gorczycy

 

Sposób przygotowania:

Śledź w oleju
Wymoczone śledzie (1 godz.) pokroić na średnie kawałki. Na 5 min. włożyć do miseczek z octem, mieszać delikatnie. Wyjąć układać, posypywać cebulką pokrojoną w drobną kostkę, polewać oliwą, oprószyć pieprzem z papryką i gorczycą. Warstwami układać, na wierzchu cebulka. Pozostawić na około 12 godzin