Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Śledź w sosie koperkowo-jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ukłon w stronę Mamy. Już od dawna męczy mnie, bym zrobiła na piątkowy obiad śledzia ,,pod pierzynką,,. Żeby nie powtarzać ciągle tych samych smaków modyfikuję przepisy. Ten jest moim zdaniem wyjątkowo udany.

Śledź w sosie koperkowo-jabłkowym

Składniki:

Śledź w sosie koperkowo-jabłkowym

 

  • 4 płaty śledzia - w oleju
  • 1,5 sztuki jabłka
  • 1/3 szklanki gęstej , kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki usiekanego świeżego koperku
  • koperek do dekoracji
  • grubo mielony pieprz kolorowy do smaku
  • szczypta soli do smaku
  • cukier
  • sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Śledź w sosie koperkowo-jabłkowym
Zagotować w małym garnuszku 1,5 szklanki wody z 3 łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny. Jabłko przekroić na pół. Obrać i delikatnie usunąć gniazdo nasienne. Włożyć połówki jabłka do syropu i obgotować by zmiękły. Śmietanę wymieszać z majonezem , usiekanym koprem i połówką utartego na dużych oczkach tarki jarzynowej jabłka. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Płaty śledzia zwijać w rulonik. Ułożyć na sosie. Udekorować koperkiem. Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem. Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach ( oczywiście obranymi)- małymi w całości, dużymi pokrojonymi w grube plastry. Obok śledzia układać połówkę obgotowanego jabłka.