SUPERPRZEPIS

Śledzie korzenne

  • 6
  • bernika
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Śledzie korzenne

Śledzie w oleju w innym wydaniu bo na sposób mocno czosnkowo-korzenny.

Składniki:

Śledzie korzenne

 

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • pieprz kolorowy w całości, pieprz zwykły, listek laurowy, kilka zabków czosnku przecisniętego, czerwona
  • 3 cebule pokrojone w ksotke
  • olej

Sposób przygotowania:

Śledzie korzenne
Matiasy wymoczyc przez min 4h. Pokroic w paseczki lub dzwonka. Cebule zeszklic na oleju. Ostawic do ostygnięcia. Wymieszac ze soba zioła, ktorych nie szczędzic: majeranek, ziele angielskie, jałowiec, pieprz kolorowy w całosći, pieprz zwykły, listek laurowy pokruszony, czosnek przecisnięty, czerwona papryka. Od ilosci danego czosnku zalezy czy śledzie beda delikatniejsze czy ostrzejsze.W misce układac warstwami: cebula, zioła, sledzie, cebula, zioła, śledzie,itp. na górze powinna byc cebula i zioła. Zalac wszystko dobrej jakosci oliwa lub olejem. Posypac czerwona papryka. Jeden dzien i gotowe.