msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Śledzie moje ukubione

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jedyne śledzie,chętnie zjadane przez wszystkie dzieci w rodzinie.Takie jakby "po wiejsku".

Śledzie moje ukubione Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledzie moje ukubione

 

  • na 2 kg śledzi (płaty śledziowe solone)
  • 4 duże cebule
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody przegotowanej i wystudzonej
  • 1 niepełna szklanka octu
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie moje ukubione
Śledzie wymoczyć ok.1-2 godziny,wypłukać.Pokroić w paski lub nieco większe kawałki.Cebule skroić w półplastry i zeszklić na oleju (ja robię taką porządnie miękką cebulę-bo taką u mnie lubią domownicy), ostudzić.Wymieszać olej,ocet,wodę wsypać dużą szczyptę lub dwie pieprzu czarnego.Składniki zalewy wymieszać.Ułożyć śledzie.przekładając cebulą (ja robię je w zamykanym wiadereczku ) i zalać zalewą tak aby dobrze dostała się do smaego spodu.Odstawić na noc i rano można zajadać. Smacznego.
Śledzie moje ukubione
Ślezdziki z cebulką po zalaniu marynatą muszą prrzed podaniem na stół schłodzić się w lodówce

Tagi:

śledzie