zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 720]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzie na pieczarkach

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Połączenie smaku pieczarek i śledzi wyśmienite, polecam:)

Śledzie na pieczarkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie na pieczarkach

 

  • 30 dag pieczarek
  • 3 - 4 płaty śledziowe marynowane
  • Cebula
  • Ketchup lub koncentrat pomidorowy ( 200 g)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżeczka mielonej włoszczyzny
  • Olej około 3 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Śledzie na pieczarkach
Pieczarki myję, obieram i kroję w plasterki. Ja zawsze najpierw je obgotowuję i przelewam zimną wodą, przekładam na patelnię, podlewam wodą i duszę. Dodaję zmieloną włoszczyznę. Obraną cebulę kroję w kostkę, jak pieczarki są już odpowiednio miękkie dodaję olej i cebulę, przesmażam razem do miękkości cebuli. Można podlewać delikatnie gorącą wodą. Na koniec dodaję ketchup lub koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem.



Obrane ze skóry śledzie kroję na kawałki. Na półmisek wykładam część przestudzonych pieczarek, na to układam śledzie, i przykrywam resztą pieczarek. Wstawiam do lodówki, w celu „przegryzienia” się składników.
Śledzie na pieczarkach
Pieczarki myję, obieram i kroję w plasterki. Ja zawsze najpierw je obgotowuję i przelewam zimną wodą, przekładam na patelnię, podlewam wodą i duszę
Śledzie na pieczarkach
Obraną cebulę kroję w kostkę, jak pieczarki są już odpowiednio miękkie dodaję olej i cebulę, przesmażam razem do miękkości cebuli. Można podlewać delikatnie gorącą wodą. Na koniec dodaję ketchup lub koncentrat pomidorowy
Śledzie na pieczarkach
Obrane ze skóry śledzie kroję na kawałki. Na półmisek wykładam część przestudzonych pieczarek,
Śledzie na pieczarkach
na to układam śledzie i przykrywam resztą pieczarek. Wstawiam do lodówki, w celu „przegryzienia” się składników.