Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Śledzie opiekane w zalewie wg Buni 2 :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Śledziki na Wigilię - smaczne - można zrobić wcześniej .

Śledzie opiekane w zalewie wg Buni 2 :

Składniki:

Śledzie opiekane w zalewie wg Buni 2 :

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie opiekane w zalewie wg Buni 2 :
Umyte śledzie osuszyć , posolić , posypać pieprzem .Oprószyć mąką .Smażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączyć . Ułożyć w zamykanym pojemniku ( lepiej w płaskim bo w słoiku ryba może się przy wyjmowaniu połamać ).
Zagotować wody z octem , szczyptą soli, miodem , pieprzu , liśćmi laurowymi , pieprzem kolorowym w ziarnach , pokrojoną w ,,piórka „ cebulą .Ostudzić i zalać nią rybę . Zamknąć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.
Proponuję sprawdzić moc i kwaśność zalewy zanim zalejemy nią rybę - bo każdy ma inne upodobania . Można dolać odrobinę octu ( jak za mało kwaśne ) lub wody ( gdy za kwaśne ) i ponownie zagotować ( tylko nie zapomnieć o ponownym ostudzeniu zalewy ).

Tagi:

śledzie