2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzie po litewsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak przyrządzone koreczki śledziowe podajemy jako przystawka lub z pieczywem pszennym.

Śledzie po litewsku

Składniki:

Śledzie po litewsku

 

  • 1 kg filetów śledziowych(matiesów)
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Marynata:
  • 1 szklanka octu 6%
  • 1 szklanka wody
  • goździki do smaku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sol pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie po litewsku
Śledzie moczymy w wodzie przez dwie godziny aby nie były słone. Jabłka oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej ,wymieszać z przecierem pomidorowym doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować marynatę: Wodę zagotować z octem ,przecierem pomidorowym goździkami i cukrem ,zostawić do ostygnięcia. Śledzie smarujemy masą jabłkowo-cebulową ,zwijamy jak rolmopsy i spinamy wykałaczką układamy na salaterce i zalewamy przyrządzoną marynatą ,wstawiamy do lodówki ,Najlepsze są na drugi trzeci dzień.Polecam:)