Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Śledzie smażone w ostrej marynacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

to świetna przekąska i zakąska

Śledzie smażone w ostrej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie smażone w ostrej marynacie

 

  • 15 świeżych tuszek śledziowych
  • 1 duża cebula
  • po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 winnego, zielonego jabłka
  • 2 łodygi selera naciowego razem z listkami
  • olej do smażenia
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • do smaku: sól, papryka mielona słodka, pieprz mielony

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie smażone w ostrej marynacie
Surowe tusze śledziowe - wypatroszone i bez głów - opłukać, osuszyć. Obtoczyć w mące zmieszanej z 1 łyżeczką papryki i soli. Smażyć na bardzo mocno rozgrzanej patelni, na oleju. Usmażone na rumiano z obu stron osączyć z nadmiary tłuszczu na ręcznikach papierowych - przekładać delikatnie żeby się nie rozpadły, odłożyć żeby wystygły. Przygotować zalewę gotując jej składniki razem ok. 15 minut, przelać przez sitko żeby odcedzić przyprawy. Przygotować warzywa - posiekać oczyszczone z pestek chili, pokroić cebulę z ćwierć plasterki, papryki kolorowe w paski i selera na małe kawałeczki a jabłko w słupki bez obierania ze skórki.

W misce albo jakimś pojemniku układać rybki warstwami - polewać je marynatą i przekładać warzywami w niej pływającymi. Zalewa powinna przykrywać wszystkie warstwy a jeśli tak nie jest to trzeba potem co jakiś czas polewać nią wierzch. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na kilkanaście godzin.
Śledzie smażone w ostrej marynacie
świeże filety panierować w mące z przyprawami i obsmażyć na oleju
Śledzie smażone w ostrej marynacie
najpierw zeszklić cebulę a potem dodać do niej resztę warzyw i jabłko - całość smażyć tylko chwilę
Śledzie smażone w ostrej marynacie
zalać zalewą i gotować kilka minut - warzywa muszą pozostać chrupiące
Śledzie smażone w ostrej marynacie
w pojemniku układać składniki warstwami i zalać marynatą