anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzie w oleju z cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lubię proste smaki, a te śledzie właśnie takie są. Najbardziej smakują mi z kromeczką białego pieczywa.

Śledzie w oleju z cebulką

Składniki:

Śledzie w oleju z cebulką

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w oleju z cebulką
Wymoczone śledzie kroję na małe kawałki na jeden kęs. Pokrojoną na plastry cebulę przelewam wrzącą wodą. W słoiku warstwami układam: połowę pokrojonej cebuli, liść laurowy, ziele angielskie, kawałki śledzia, pozostałą część cebuli i zalewamy olejem. Poszczególne warstwy doprawiam świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zamknięty słoik ze śledziami wkładam na 24 godziny do lodówki, aby smaki się wymieszały. Podaję je z pieczywem lub ziemniakami z wody.