Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Śledzie w oliwie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzie można podawać do obiadu

Śledzie w oliwie.

Składniki:

Śledzie w oliwie.

 

  • 1 kg śledzi
  • 3 cebule
  • słoiczek konserwowych pieczarek
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 szklanki majonezu
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie w oliwie.
Wymoczone śledzie w mleku oczyścić ze skóry, obciąć grzbiety i usunąć ości, odcisnąć. Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Pieczarki też drobno posiekać, (zostawić kilka kapeluszy do dekoracji). Śledzie ułożyć na półmisku, posypać pieprzem, posmarować musztardą, majonezem, posypać cebulą i pieczarkami, polać oliwą. Ułożyć kolejną warstwę, na wierzchu posypać cebulą i kapeluszami pieczarek i znów polać oliwą. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

Tagi:

śledzie