mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śledziki, te ostatnie, mają winny i delikatny smak. Moja Mama je uwielbia:)

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Składniki:

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

 

  • # 1/2 kg śledzi matiasów
  • # 2 duże winne jabłka
  • # 1/2 opakowania śmietany kwaśnej 18% (ok.100g)
  • # 1 cebula
  • # 1/2 opakowania majonezu (ok.200ml)
  • # ew. kilka korniszonów

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki, jabłka obrane zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę pokroić w drobniutką kostkę, ogórki konserwowe w nieco większą. Wymieszać jabłka z cebulą i ogórkami, dodać wymieszaną śmietanę z majonezem i zalać ułożone w salaterce śledzie tym sosem. Powinny stać przynajmniej 2 godz. Można podawać jako danie obiadowe z ziemniakami lub jako osobne danie