grazka

grazka

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Sledzie w trzech odslonach.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiamy sledzie w kazdej postaci.

Sledzie w trzech odslonach.

Składniki:

Sledzie w trzech odslonach.

 

  • Sledzie w zalewie octowej:
  • swieze sledzie
  • maka
  • tluszcz do smazena
  • cebula
  • sol,pieprz,ziele ang.,listek bobkowy,cukier
  • ocet
  • woda.
  • Sledzik pod pierzynka:
  • 2ziemniaki
  • 3-4 ugotowane buraki
  • 3-4 ugotowane jajka
  • ,paczka sledzi matjes
  • cebula
  • pieprz
  • lagodny majonez.
  • zielona pietruszka

 

  • Sledz w oleju:
  • opakowanie matjesow
  • cebula
  • cukier
  • pieprz
  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

Sledzie w trzech odslonach.
Sledzie w zalewie octowej:
Oczyszczone sledzie obtoczyc lekko w mace i usmazyc na goracym tluszczu.Zdjac z patelni,polozyc na papierowym reczniku,ostudzic.
Ugotowac zalewe octowa z przyprawami.Ocet wlewam na koniec i tylko troche,zeby bylo lekko kwasne.Wlozyc pokrojona w krazki cebule.Wystudzic.Zimna zalewa zalac sledzie .Niech postoja ze dwa,trzy dni-lepsze.

Sledzik pod pierzynka:

Utrzec na tarce ugotowane ziemniaki ,buraki ,jajka.Cebule pokroic w kosteczke ,przelac wrzatkiem na sitku.Sledzie oplukac
,osuszyc,pokroic na kawalki.W misce ukladac na przemian luzne warstwy np.ziemniaki,sledzie,cebula,buraczki-popieprzone,majonez, jajka itd. Na gorze najlepiej jajka,posypac natka.Wstawic na pare godzin do lodowki.

Sledz w oleju:
sledzie wyjac,oplukac ,wysuszyc.Skropic cytryna,posypac ciut cukrem,popieprzyc, niech pare minut poleza.Cebule pokroic w kosteczke,przelac na sitku wrzatkiem.Do sloiczka wkladac na zmiane sledzie z cebula ,zalac olejem.Wstawic na dzien ,dwa do lodowki.